Kørsel med påhæng

Det kan godt være lidt vanskeligt at finde ud af, hvor tung en trailer eller campingvogn, du må trække, i forhold til dit kørekort og din bils og anhængers registreringsattest. Du skal nemlig både tage højde for, hvilken type kørekort du har, finde ud af, hvor meget din bil må trække og se, hvor tung din anhænger må være.

Ifølge kørekortet

De fleste danske bilister har et kategori B kørekort, hvilket giver ret til at køre en bil på højst 3.500 kg totalvægt. Du må altid køre med en anhænger på op til 750 kg totalvægt, hvis altså bilen er godkendt til at kunne trække en sådan vægt. Er anhængerens totalvægt over 750 kg må bilens tilladte totalvægt og anhængerens tilladte totalvægt tilsammen ikke overstige 3.500 kg. Har du taget kørekort før 1. maj 2009, må du dog vælge den vægt, der står på bilens registreringsattest som anhængernes størte tilladte totalvægt - i stedet for den største tilladte totalvægt, som findes på anhængerens registreringsattest. Du må dog kun køre med denne valgkombination i Danmark.

Eksempel: Du har en bil med en tilladt totalvægt på 2000 kg. Din anhængers tilladte totalevægt er 1600 kg. Denne kombination giver 3600 kg, og betyder altså, at du kommer over 3500 kg tilsammen. Du må altså ikke køre med denne kombination med et B-kørekort.
Har du taget kørekort før 1. maj 2009 har du dog mulighed for at at vælge største tilladte totalvægt for anhængeren ifølge bilens registreringsattest. Er den f.eks. kun 1500 kg, kan du altså ved at benytte denne mulighed holde dig inden for de 3500 kg. Du må dog kun køre med denne kombination i Danmark, og du må kun laste traileren, så den max vejer 1500 kg. 

B+ eller B/E kørekort

Kan du af den ene eller anden grund ikke "holde vægten", men overstiger B-grænsen på 3500 kg, kan du tage et B/E kørekort (trailerkørekort), hvilket giver dig ret til at føre et vogntog med en samlet totalvægt på op til 7000 kg. Det indbefatter 4 teorilektioner, 6 praktiske timer og en praktisk prøve.

Som noget nyt blev der fra 19. januar 2013 også mulighed for at udvide B-kørekortet med B+, hvilket giver ret til at føre et vogntog med en totalvægt på op til 4250 kg, uanset at anhængerens totalvægt overstiger 750 kg. Ved samme lejlighed bortfaldt den såkaldte +50 kg-regel. Undervisning til  B+ kørekortet vil følge samme plan som undervisningen til B/E kørekortet -  Forskellen på de to kort er, at køretimerne og køreprøven vil kunne klares med et mindre vogntog for B+ end, hvis du skal tage B/E kørekort. B+ vil være anført med kode på kørekortet, på samme måde som hvis kørekortet indeholder kode om at føreren skal benytte briller eller kontaktlinser. Kode er i henhold til EU-direktivet, som udenlandske myndigheder forventes at kende.

Husk, at uanset kørekort-type, må du aldrig køre med en anhænger, der er tungere end det, din bil er godkendt til at trække.

Registreringsattestens oplysninger

Det fremgår af bilens registreringsattest, hvor meget den må trække. Dette står under punktet: "påhængskøretøjets største tilladte totalvægt m/bremser" eller "påhængskøretøjets størtse tilladte totalvægt u/bremser". Du må aldrig læsse mere i traileren eller campingvognen end op til den vægt, som bilen er godkendt til at trække.

Anhængerens største tilladte totalvægt fremgår anhængerens registreringsattest, og er den vægt, som hhv. traileren eller campingvognen maksimalt på veje inkl. gods.  

Du må gerne køre med en anhænger, der har en tilladt totalvægt, der er højere end det, din bil må trække. Det kræver blot, at du ikke laster anhængeren mere, end at den maksimalt vejer det, som din bil må trække. Derudover skal du huske, at tage højde for, hvor meget du må trække med dit kørekort.

Eksempel: Din bil må trække 1000 kg. Du låner en trailer med en tilladt totalvægt på 1100 kg og en egenvægt på 800 kg. Du må derfor kun fylde traileren med 200 kg, så den max vejer 1000 kg.

Opvejning af anhængervægt

Ønsker du at undersøge muligheden for at få opvejet din anhængervægt, kræver det indgående informationer om det enkelte køretøj helt ned på stelnummer. Sådanne informationer kan kun indhentes hos fabrikanten eller dennes repræsentant (importør eller forhandler). Det vil derfor altid være nødvendigt at kontakte forhandler eller importør med oplysninger om stelnummer, hvis du ønsker at undersøge om anhængervægten kan ændres. Det er også kun fabrikant, importør eller forhandler, der kan udstede tilladelse til ændring af anhængervægt.