Hvis du er mere end almindelig nervøs:

Fortæl det til mig
5c8Kørelæreren er den nærmeste til at hjælpe dig, men du kan ikke forvente at han/hun har gennemskuet dig. Nogle elever er enormt gode til at holde facaden og skjule deres nervøsitet. Derfor er du nødt til at fortælle kørelæreren hvordan du har det, og lade facaden falde.

Er der bestemte manøvrer som du ikke bryder dig så meget om, så træn dem igen og igen til du føler dig sikker. Det kan f.eks. være parallelparkeringer eller tre-punkts-vendinger. Der skal sandsynligvis kun ændres en lille smule på din kørsel, før du oplever at have tid nok og føler mindre pres.

Brug teoribogen!
Mange tror fejlagtigt at teoribogen kun er noget man skal bruge frem til teoriprøven og derefter kan man godt lægge den væk. Stor misforståelse. Læs fortsat i teoribogen enten på nettet eller i bogform (eller begge dele), så du stadig minder dig selv om grundreglerne når du kører i bilen; f.eks. at holde til højre, overhale venstresvingende højre om, ikke køre over spærrelinjer osv. Så er du ti gange bedre forberedt, har mere overskud og er mindre nervøs når du kører i trafikken.

Dagen før køreprøven
Sørg for at have planlagt en køretur tæt på den dag du skal til køreprøve. Meget gerne dagen før. Hos de fleste elever er prøvenervøsitet allerede tilstede under de sidste kørsler op til prøven. Jeg plejer at lave små "skuespil" i skolevognen hvor du skal forestille dig at jeg ikke længere er kørelæreren, men "Otto Bisgaard, prøvesagkyndig" (navnet er opdigtet ;)).
Disse test vil give en ide om hvordan du vil reagere under den rigtige køreprøve. På den måde vil du være godt forberedt psykisk og vide hvordan du vil reagere under den rigtige prøve.

Timen før køreprøven
Mød altid i god tid før prøven og ”varm op”, og bl.a. kan gå bilen igennem (alt det du kan blive spurgt om når prøven starter). Alt det har vi selvfølgelig gennemgået i de sidste kørelektioner inden da, men vi tager det lige en gang til for Prins Knud. Når vi kommer til prøvestedet, skal du have tid til at komme på toilettet, ryge, få noget at drikke, noget at spise, være alene og samle tankerne eller hvad du nu har brug for. Sig til hvis du gerne vil ha 10-15 minutters pause for dig selv lige før køreprøven starter.

Det første møde med den prøvesagkyndige
Smil, sig hej og giv evt. hånd. I forvejen har du jo øvet dig (og øvet dig og øvet dig) på kontrolspørgsmålene, så uanset hvad han/hun stiller af spørgsmål omkring bilen, så kan du frisk og hurtigt svare på det hele. Du giver et godt indtryk, får en god start og det gør dig samtidigt rolig og mindre nervøs.

Hvad kan du selv gøre?
Gør noget! Et fælles træk for dem som har fundet en vej ud af prøvenervøsiteten, er at de har gjort noget og de har gjort det for sig selv. Nogen har motioneret, nogle mediterer, andre har haft held med at drikke kamillete. Når du hører hvad andre har gjort, skal du overveje om det passer til dig. Det nytter ikke at du drikker kamillete bare fordi nogen har sagt det, hvis du i virkeligheden hader kamillete. :)

5c9Shhhhhhh, det er en hemmelighed!
Du skal overveje hvem og hvor mange der skal vide at du skal til køreprøve. Det kan lægge et ekstra pres på dig, hvis du har skrevet på facebook hvornår du skal til prøve. Så vil det vælte ind med sms’er om ”held og lykke" og "det skal nok gå” osv. de sidste minutter inden prøven, og det er sjældent dét ligefrem har en god indvirkning. Og hvad dine venner ikke ved, har de ikke ondt af, hvis du nu skulle gå hen og dumpe. Det er også sjovere at komme og vifte med kørekortet efter en bestået køreprøve!

Aftenen og morgenen før køreprøven
Planlæg at lave noget som får dine tanker væk fra køreprøven. En tur i biografen, en hyggelig aften med kæresten, på restaurant, en løbetur langs søerne... Sørg for at være træt når du går i seng og få en god lang søvn. Hav god tid til dig selv om morgenen og få noget god morgenmad. Hvis prøven først er senere på dagen, så sørg for at have noget at lave det meste af tiden og tag afsted i god tid.

5c10Er du til motion?
Nogle elever har opdaget at de er mere rolige og kører bedre efter en løbetur eller en tur i motionscentret (f.eks. efter spinning). Prøv det 1-2 timer før en køretime og se om det virker på dig . Hvis det virker, kan du overveje at gøre det før prøven.

Visualiser din køreprøve
Visualiseringsøvelser er ofte meget effektive. Jeg bruger det meget i min fritid hvor jeg bl.a. er skuespiller på Glostrup Amatørscene.

Det er ikke verdens undergang at dumpe
Mind dig selv om, at det ikke er ikke er en katastrofe hvor hele verden ramler sammen om dig hvis du dumper. Hvis du skruer tanken om "ikke at bestå" op til et kæmpe problem, vil du lægge et negativt pres på dig selv og ubevidst forøge din nervøsitet. Mind dig i stedet om at hvis det ikke går som forventet, er du ikke den eneste der har oplevet det. Og du kan forholdsvis hurtigt komme til prøve igen. Glæd dig til prøven - frygt den ikke!

Kamillete og baldrian piller
Som sagt er der nogen som bare har drukket kamillete og nogen har taget baldrian piller (halv dosis af hvad man anbefaler før sengetid). Om det har nogen virkning på dig må du selv afgøre. Hvis du lider af en eller anden form for sygdom, skal du rådføre dig med din læge før du tager naturmidler i koncentreret form.

Hjælp udefra
Er du under uddannelse? Mange uddannelsesinstitutioner (f.eks. gymnasier) tilbyder kurser i at håndtere prøvenervøsitet/eksamensangst. Hvis du har den mulighed kan det klart anbefales. Jeg har oplevet en positiv ændring hos eleven bagefter. Nogle mener at det er et nederlag at gå til de kurser men det er altså et meget større nederlag at dumpe sin køreprøve fordi man ikke kunne kontrollere sig selv.

Lykkebringende ting
Undervurder ikke værdien af placeboeffekten! En amulet, et talismansmykke, en lykkeundertrøje eller en lille legetøjsting du har haft siden du var barn. Hvis du føler at en sådan ting hjælper dig til din prøve - så gør det! Jeg havde engang en elev som spurgte om hun måtte tage sin lykkebamse med til en køreprøve. Selvfølgelig måtte hun det. Da hun så ankom til køreprøveopvarmningen var det en kæmpe Peter Plys-bamse som var så stor at den måtte spændes fast på bagsædet med sikkerhedssele! Men den gav hende ro til at køre, og bestå - og det var jo det vigtigste!

Lægen
Din læge kan ordinere piller (beta-blokkere) som kan reducere eksamensangst men det er ikke alle læger der er vilde med at udlevere dem (måske med god grund). Erfaringen viser også at det ikke hjælper alle og at nogen bliver trætte af medicinen hvilket jo ikke hører sammen med at køre bil. Derfor bør du tage en pille nogle dage før prøven så du kan se hvordan du reagerer. Fortæl mig hvis du tager en pille før en køretime, så jeg kan kontrollere hvordan den virker på dig og ikke mindst din kørsel.

Hypnose
Du kan også søge hjælp hos en hypnotisør hvis det er ekstremt. Den har hjulpet mange men det koster også en del.

nervs