Brug af mobiltelefonen i bilen

Jeg får som kørelærer jævnligt spørgsmål omkring hvorvidt - eller nærmere hvornår - det er lovligt at tale i mobiltelefon under kørslen.

Ifølge Færdselslovens § 55 a. står der:
Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af
håndholdte mobiltelefoner.
Stk. 2. Justitsministeren kan efter forhandling med
transportministeren fastsætte nærmere regler om brug af andet
teleudstyr og lignende under kørsel.


Hovedreglen er først og fremmest, at det er forbudt at tage en mobiltelefon i hånden, holde den op til øret og føre en samtale. Der hvor tvivlen opstår er, hvorvidt mobiltelefonen skal være fastmonteret i en holder, og at man kun må bruge en dertil hørende mikrofon og højttalere som sidder fast i bilen. 
Denne opfattelse stammer fra det oprindelige cirkulære fra 1998: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=87281
I dette cirkulære, fremgår det tydeligt i 4.2. , at "at ejere af mobiltelefoner skal have mulighed for at indkøbe og få installeret en anordning, der muliggør håndfri betjening, såfremt de ønsker at anvende deres mobiltelefon under kørsel. En mobiltelefon skal på denne baggrund i alle tilfælde være placeret i et særligt monteringssæt for lovligt at kunne anvendes under kørsel."
Det var altså forbudt at bruge et headset, som var i forbindelse til en mobiltelefon som lå på sædet eller i jakkelommen, da mobiltelefonen dermed ikke var "fastmonteret".

Men cirkulærer har det jo med at blive ændret, i takt med teknologien, og derfor blev der i  2008 udsendt en ophævelse af ovenstående forbud mod headset: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=120419

Så da de fleste headset er installeret med en knap som besvarer og afslutter telefonopkald, er det altså ikke længere ulovligt at have mobilen liggende i lommen.

Nu vi er ved misforståelser, så lad mig afslutte med at aflive en sejlivet myte: Man får ikke klip i kørekortet for at tale i "håndholdt" mobiltelefon. Man får en bøde på 1500 kr. På cykel "slipper" man med at skulle betale 1000 kr.
Og så en "sjov" lille detalje: Bliver man fanget i en "fartfælde" og det fremgår af fotoet at man har ikke har sele på, og har siddet og snakket i håndholdt mobiltelefon, får man, udover fartbøden, også en bøde for at køre uden sele og snakke i mobiltelefon. De øvrige forseelser man får klip for, kan du læse om her.

Christianshavns køreskole - Overgaden neden Vandet 31, 1414 Kbh K - tlf: 26272869 - email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.