Klik på bygningen for at se kort og rutevejledning

overgaden

christianshavn

Jeg bor selv på Skt. Annæ Gade og er ærke-christianshavner, og jeg ville med djævelens vold og magt have at min køreskole skulle være beliggende i "min" bydel. 
I starten var det dog lidt svært at finde et lokale til en rimelig pris og beliggenhed, men efter en ihærdig indsats lykkedes det at finde det ideelle sted, og d. 1. oktober 2010 flyttede jeg ind på adressen: Overgaden neden Vandet 31.
Samtidig ændrede jeg min køreskoles navn, fra "Franks køreskole" til "Christianshavns køreskole" - så kan det dårligt blive mere Christianshavnsk! 

Jeg interesserer mig meget for Christianshavn og dens historiske bygninger, og Overgaden neden Vandet 31 er ingen undtagelse:

Gadenavnet

Helt fra dengang Christianshavn endnu var en selvstændig købstad, bestod området af to adskilte bydele: Nederbyen, der strakte sig mellem Knippelsbro og kanalen, og Overbyen, der lå mellem kanalen og volden. Det er forklaringen på de besynderlige gadenavne Overgaden neden Vandet og Overgaden oven Vandet. Vandet, der hentydes til, er med andre ord Christianshavns Kanal.

Grunden og den ældste historie

Grunden, der oprindeligt var en del af storgrund nr. 28, lå endnu ”aldeles øde” i 1635, men inden 1675 var her bygget et hus tilhørende Jan Eibe. I 1695 beskrives huset som et to etagers forhus i fem fag bindingsværk med en kvist over tre fag. Huset havde fri gavl og en have med frugttræer. Forhuset var i det store og hele uændret, da sejl, -flag- og kompasmager Werner Clausen i 1763 erhvervede ejendommen.

Den nuværende bebyggelse

Det nuværende forhus er opført af Werner Clausen eller dennes søn Lauritz. Huset stod færdigt, da det blev indtegnet til brandforsikring i 1793.

Bygningen stod da, ligesom som i dag, i tre etager, inddelt i fem fag og med en gavlkvist over de tre midterste fag. Gavlene stod i bindingsværk, men derudover var huset grundmuret. Adgangsforholdene ser heller ikke ud til at have ændret sig, for indgangen fra gaden nævnes i 1793 via en tofløjet beklædt dør. Hovedgesimsen var af træ med sparrehoveder, og i gavlkvisten var en udligger til et hejseværk. Taget ser ud til fra opførelsen at have haft sorte glaserede tegl til gaden, de nævnes første gang i 1891.

I 1900 tallet har der været butik i kælderen, bl.a. et skomagerværksted, og altså nu, en køreskole.

Sidehuset har fået sit nuværende udseende med ejendommens istandsættelse i 1967-71. Herved blev et seks fags langt sidehus, der var opført samtidigt med forhuset, afkortet til den nuværende udstrækning.

Yderligere et sidehus i seks fag bindingsværk med udkraget anden etage, beliggende i forlængelse af det ovennævnte sidehus, blev nedrevet i 1969.

Huset blev fredet i 1918.

Husets ejere

Huset har haft mange spændende ejere, ikke mindst håndværkere, bl.a. tre af hinanden følgende bryggere (fra 1675-1738), samt en hofbager, en brændevinsbrygger, en bødker, en ankersmed, en skibsbygmester, to sukkermestre, en sejl-, flag og kompasmager, en skomager og en klokker ved Vor Frelsers kirke ved navn Christians Siegfred Ehlers.

Kilde: Historiske huse på Christianhavn, Foreningen til Gamle Bygningers Bevaring 1993

Christianshavns køreskole - Overgaden neden Vandet 31, 1414 Kbh K - tlf: 26272869 - email: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.